Ioan 1: 10

„El era in lume si lumea a fost facuta prin El, dar lumea nu l-a cunoscut”

Mesajul primei parti a capitolului I din Ioan este: Isus Cristos este Cel prin care au fost facute toate lucrurile. Lumea a fost facuta prin El – lucrurile care compun universul (cele cunoscute si cele necunoscute de noi).

Daca acest Cuvant a facut toate lucrurile, insemneaza ca El exista deja inaintea acestor lucruri, indiferent cand sau in ce perioada de timp au fost ele facute, indiferent ce unitate de timp il masura atunci pe acesta. Prin urmare, Cuvantul transcende toata creatia.

Dar, El era in lume. El a venit in lumea pe care a creat-o, in lumea care a fost facuta prin El. Nu era deloc din lume, dar era in lume. El a fost in lume intr-un mod comun lumii, fizic vorbind, dar a fost in lume intr-un mod strain lumii, fiindca nu era din lume.

Astfel, a luat un trup si a locuit printre oameni. Dar era plin de har si de adevar. Era Cel care a fost inainte ca lumea sa fie creata. Era Cel prin care lumea a luat fiinta si statea in fiinta. Era Cuvantul intre oameni. Era Creatorul.

In Genesa 1: 1 aflam ca Dumnezeu a creat lumea. Si cum a creat-o? Daca citim tot capitolul vedem ca Dumnezeu mereu „a zis” si „asa a fost”. Prin Cuvant, asadar. Este in armonie cu Ioan 1. De fapt Elohim este un plural. Inca de la inceput suntem pusi fata in fata cu dumnezeirea (plural).

Avem din nou armonie cu Ioan 1: 1 – Cuvantul era fata in fata cu Dumnezeu („cu Dumnezeu”, adica vorbim despre doua persoane distincte), dar in acelasi timp era Dumnezeu. Si VT ne arata ca Dumnezeu este Creatorul. Care Dumnezeu? Pai, Dumnezeu este unul singur. Dar este Tatal si este si Cuvantul, care S-a facut trup…

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: