Ioan 1: 19 – 27: Marturia lui Ioan Botezatorul

Ioan 1:19 Iată mărturisirea făcută de Ioan, când Iudeii au trimis din Ierusalim pe nişte preoţi şi Leviţi să-l întrebe: „Tu cine eşti?”
Ioan 1:20 El a mărturisit şi n-a tăgăduit: a mărturisit că nu este el Hristosul.
Ioan 1:21 Şi ei l-au întrebat: „Dar cine eşti? Eşti Ilie?” Şi el a zis: „Nu sunt!” „Eşti proorocul?” Şi el a răspuns: „Nu!”
Ioan 1:22 Atunci i-au zis: „Dar cine eşti? Ca să dăm un răspuns celor ce ne-au trimis. Ce zici tu despre tine însuţi?”
Ioan 1:23 „Eu”, a zis el, „sunt glasul celui ce strigă în pustie: ,Neteziţi calea Domnului’, cum a zis proorocul Isaia.”
Ioan 1:24 Trimişii erau din partea Fariseilor.
Ioan 1:25 Ei i-au mai pus următoarea întrebare: „Atunci de ce botezi, dacă nu eşti Hristosul, nici Ilie, nici proorocul?”
Ioan 1:26 Drept răspuns, Ioan le-a zis: „Eu botez cu apă; dar în mijlocul vostru stă Unul, pe care voi nu-L cunoaşteţi.
Ioan 1:27 El este Acela care vine după mine, – şi care este înaintea mea; eu nu sunt vrednic să-I dezleg cureaua încălţămintelor Lui.”

Aici avem marturia lui Ioan Botezatorul despre sine, marturie care spune ceva despre Domnul Isus, ceva foarte important. Pasajul pe care il citeaza el era bine cunoscut evreilor. Era din Scripturile lor, din Isaia 40. Expresia „pregatiti calea Domnului” este esentiala pentru discutia noastra.

La cine se refera Ioan cand spune ca el (Ioan) este glasul celui ce striga in pustie? Raspunsul la aceasta intrebare trebuie cautat cu atentie.

Intai de toate, sa ne referim la pasajul din Ioan. Iata ce spune Ioan Botezatorul:

1. Eu sunt glasul celui care striga in pustie „neteziti Calea Domnului, pregatiti-i cararile”. Aceasta informatie ne spune ca Ioan a venit inaintea Domnului, pentru a pregati intrarea Lui in lume, sau in fatza lumii;
2. La cine se refera Ioan? El zice „in mijlocul vostru sta unul pe care nu-L cunosteti. El este acela care vine dupa mine si care este inaintea mea”;
3. A doua zi, Ioan l-a vazut pe Isus venind la el si a afirmat „El este acela despre care ziceam: ‘Dupa mine vine un om care era inaintea mea, caci este inainte de mine'”

Aceasta succesiune ne demonstreaza si ne transmite faptul ca „Domnul” pentru care a venit Ioan a fost Isus, numit „mielul lui Dumnezeu”. Este vorba de Cuvantul care s-a facut trup. Dar partea importanta deabia acum urmeaza. Ioan se refera o profetie din VT, care se implinea atunci cu el, din Isaia, pe care o reda.

Acum, VT a fost scris in ebraica si aramaica, iar NT in greaca. Pasajul din Isaia este in ebraica. Daca studiem originalul ca sa vedem cine este „Domnul” la care se refera Isaia, daca putem gasi ceva mai mult decat ne spune textul din Ioan, suntem pusi fatza in fatza cu un adevar extraordinar si deosebit de important pentru noi ca oameni.

Ca sa maximizez impactul a ceea ce urmeaza sa aflam, sa intelegem in acelasi timp ca Ioan Botezatorul se adreseaza unor evrei, care trebuiau sa duca un mesaj tot unor evrei, care, pe deasupra, erau si invatati si cunosteau bine Scripturile. Evreii aveau un singur Dumnezeu, a carui nume il scriau consonantic.

Transliterat, acest nume se scrie asa: YHWH. Timpul si regulile evreiesti care au interzis multa vreme rostirea numelui (cu vocalele aferente) au facut ca modul in care se pronunta acest nume sa fie pierdut. Totusi, folosindu-se vocalele de la alt nume al lui Dumnezeu din Scripturi, s-a format scrierea Yahowah sau Yahweh. De unde si termenul de „Iehova” pe care il folosesc destul de multi astazi. Este vorba de numele care inseamna „eu sunt Cel ce sunt”, sau „Cel care exista prin sine Insusi”, sau „Cel autosuficient”.

Acum, sa ne intoarcem la profetia redata de Ioan Botezatorul, din Isaia. Acolo, in evreieste, cand spune „neteziti calea Domnului”, cuvantul care este tradus cu „Domnului” este exact cuvantul transliterat cu caracterele folosite de noi „YHWH”. Waw!

Ei bine, asa-zisii „martori ai lui Iehova” sustin ca Yehova este singurul Dumnezeu si ca Isus Cristos este o faptura a sa, o creatura a sa, care a fost un inger candva si apoi s-a intrupat si prin care Dumnezeu a creat toate „celelalte” lucruri. Ei chiar introduc in mod abuziv in traducerea lor a Bibliei cuvantul „celelalte” in pasaje importante care vorbesc despre faptul ca prin Isus Cristos au fost facute toate lucrurile (facand sa sune ca prin El au fost facute „toate celelalte lucruri”, ca sa le dea lor avantajul injust de a sustine ideea conform careia si Isus a fost creat, fiind primul creat).

Acest pasaj din discutie ne spune clar ca Domnul a carui carari le pregatea Ioan Botezatorul este Isus Cristos, Cuvantul, referit in VT (in profetia pe care tocmai o implinea Ioan Botezatorul) ca „Iehova” (daca e corect sa zicem asa, oricum YHWH) despre care martorii sustin cu totul altceva.

In consecinta, pasajul de fatza este doveditor ca martorii lui Iehova sunt fie martori mincinosi ai Celui ce zice „Eu sunt Cel ce sunt”, fie mint cand spun ca Iehova se refera la Dumnezeul Bibliei, fiind, in fapt, un dumnezeu inventat de ei. Indiferent care ar fi situatia, adevarul pe care vreau sa-l subliniez este ca si ei, martorii acestia, au nevoie de adevarati martori care sa le spuna vestea cea buna a Evangheliei – Isus Cristos, „cel care exista prin Sine Insusi”, dupa cum exista si Tatal Sau prin Sine Insusi, a venit pe pamant ca, prin aceea ca ni l-a descoperit pe Tatal, sa ne faca si pe noi partasi „firii dumnezeiesti”, frati cu El Insusi si copii ai acestui Dumnezeu unic.

Acum intelegem de ce Ioan tot spune ca Isus era inainte de el si chiar ca „este” inainte de el. Ce frumoasa marturie!

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: